Heb jij ook in een rollercoaster gezeten de afgelopen maanden? Werd opeens alles anders? En ben je inmiddels een beetje gewend aan het ‘nieuwe normaal’? Dan is het tijd eens even stil te staan bij je ervaringen en te bedenken hoe je verder wilt post-Corona. Want voor je het weet zit je weer terug in het ‘oude normaal’, wat misschien helemaal niet precies is wat je wilt.
Tijdens corona werden we minder gelukkig
De coronacrisis had een negatieve invloed op ons geluksgevoel, bleek uit een studie van de Erasmus Happiness Economics Research Organization, het geluksinstituut van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
“Vóór de uitbraak van het coronavirus gaven respondenten zichzelf gemiddeld een 7,5 als het ging om geluk. Nu is dat nog een 6,3. Het gemiddelde geluk is op een schaal van 0 tot 10 dus meer dan 1 punt afgenomen”, aldus onderzoekster Indy Wijngaards. Ze vervolgt: “71 procent van de respondenten geeft aan dat de corona-uitbraak overwegend negatieve effecten heeft op hun leven. Mensen ervaren het vaakst veranderingen op het gebied van sociale relaties, vrijetijdsbesteding en financiële zekerheid. Mensen zeggen zich nu vooral meer gespannen, prikkelbaar, bedroefd, angstig en eenzaam te voelen. Sommige mensen vinden het prettig dat de sleur wordt doorbroken. Ze ervaren minder druk van woon-werkverkeer en sociale verplichtingen.”
Er zijn natuurlijk wel verschillen tussen mensen. Zo is de geluksdaling het grootst geweest onder mensen met inwonende kinderen en mensen met inkomensonzekerheid zoals veel zzp’ers en mensen met een tijdelijk of nul-urencontract. Zij ware vaker geprikkeld en gespannen. Met name voor ouders met jonge kinderen was het een grote uitdaging om thuiswerken te combineren met thuisonderwijs.
Zijn we nu blijvend ongelukkiger geworden?
Terug naar het onderzoek: “Voor de meeste mensen waarschijnlijk niet. We weten uit onderzoek naar geluk tijdens eerdere crises, zoals de crisis na 11 september 2001 en de financiële crisis van 2008, dat het geluksgevoel na verloop van tijd herstelt. We passen ons aan aan een nieuwe situatie en vinden manieren om ermee om te gaan. Daarom kwamen we na eerdere crises uiteindelijk weer terug op ons oude geluksniveau.”
Daarnaast kan het zo zijn dat het coronavirus voor sommige mensen een grote en langdurige impact op het leven heeft en ervoor zorgt dat zij daardoor niet meer terugkomen op het oude geluksniveau. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand een geliefde kwijtraakt door corona, werkloos wordt of zijn bedrijf verliest als gevolg van een faillissement.
Er waren ook positieve ervaringen
Veel mensen hebben ook positieve ervaringen gehad tijdens corona. Het geluk nam voor hen zelfs toe tijdens corona. Want het leven werd opeens simpeler en overzichtelijker. We konden niet meer zoveel meer doen, maar hoefden ook niet meer zoveel. Er was geen keuzestress tussen alle verschillende todo’s in het weekend, de sociale verplichtingen namen af, de lucht was schoner, de files verdwenen. De FOMO nam af, want we konden immers nergens naartoe en we leerden te genieten van de kleine dingen: werken in de tuin, de schutting nu toch eindelijk eens schilderen, vaker gezond en lekker koken (want daar was alle tijd voor), puzzelen met de kinderen, rustig een boek lezen enzovoort.
Omdat we (misschien wel voor het eerst) echt gedwongen werden om ons leven simpeler te maken merkten we dat we het geluk niet in de grote dingen en in de winkelstraten hoefden te zoeken (hoewel de online koopwoede eerder toenam) en hoefden we ook niet in de stress om de zoveelste luxe vakantie te gaan vinden en boeken of toch echt die nieuwe auto nodig hadden om gelukkig te zijn. Het geluk zit dan inderdaad misschien wel in de kleine dingen?
Tijd om de balans op te maken dus!
Nu we met z’n allen deze bizarre periode hebben meegemaakt is het een goed moment om de balans dus eens op te maken. Dat kan bijvoorbeeld door de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden:
- Hoe heb ik ‘corona’ beleefd?
- Wat vond ik moeilijk, pijnlijk, verdrietig, vervelend?
- Waar heb ik van genoten?
- Waar heb ik mijn tijd vooral aan besteed?
- Welke dingen ging ik (nu eindelijk) doen of ondernemen?
- Welke activiteiten heb ik enorm gemist? En welke helemaal niet…?
- Tot welke inzichten in mezelf heeft deze periode geleid?
- Waar ben ik trots op als ik terugkijk op de afgelopen maanden?
- Wat wil ik vasthouden?
- Wat ga ik het komende half jaar blijven doen of echt nooit meer doen?
- En tot slot: waar werd ik nou zelf het meest gelukkig van…?
Als je deze vragen helder weet te beantwoorden voor jezelf dan kun je hiermee ook je plan voor het komende half jaar beter opstellen. Want voor je het weet zit je weer in de routines die pre-corona zo vanzelfsprekend waren. En als die toen voor jezelf helemaal goed waren hoef je daar niets aan te veranderen natuurlijk, maar de antwoorden op bovenstaande vragen leiden je mogelijk (of waarschijnlijk) tot andere inzichten en dus ook tot andere keuzes.
Misschien is het wel zinvol om ook nog eens terug te kijken naar de (goede?) doelen die je jezelf misschien hebt gesteld aan het begin van dit jaar. Ik schreef er zelf begin van het jaar dit blog over en kan nu, vijf maanden later, vaststellen dat mijn leven compleet anders is gelopen dan ik toen had bedacht ;-).
Mijn 9 tips voor een gelukkiger post-corona leven
1. Stop met piekeren
“De mens leidt het meest onder het lijden dat hij vreest”, zo luidt een oud en wijs gezegde. We maken het onszelf moeilijk door angsten, gevaren, zorgen, problemen maar te blijven herkauwen in onze gedachten en daar ook nog heftige emoties aan te koppelen. Je zorgen maken leidt over het algemeen tot niets goeds. En lost de meeste problemen ook echt niet op! Wil je je zorgen oplossen? Kom dan in actie en doe de dingen die je kunt doen om de situatie te veranderen. Beetje hulp nodig met dit onderwerp? Kijk dan eens naar deze online cursus ‘nooit meer zorgen of stress’.
2. Richt je aandacht op wat je kunt beïnvloeden
Het is begrijpelijk dat we ons zorgen maken over de toekomst, ons werk, de gezondheid van ons zelf of onze geliefden, het weer, 5G, vaccinaties, complot theorieën, Baudet of wie of wat dan ook, maar uiteindelijk is het toch echt zinvol(ler) om ons te richten op de zaken die we zelf kunnen en willen beïnvloeden. Dus heb je geen politieke aspiraties, maak je dan niet te druk over Wilders of Baudet. Dat heeft vooral zin in tijden van de verkiezingen.
Zorgen over de economie? Wat kun jij nu zelf doen om je kosten te beperken of beter in balans te brengen met je inkomsten? Heb je buffers opgebouwd voor een paar maanden of langer? Begin dan nu als dat nog niet het geval is en laat die mooie maar onnodige schoenen dan lekker in de online winkel staan.
3. Voel vaker dankbaarheid voor alles wat er WEL is
Dankbaarheid voelen is een van de meest positieve emoties die je hele lichaam en gevoelsleven direct positief beïnvloeden. Ook als je je zorgen maakt over de toekomst of over je inkomen is er ongetwijfeld heel veel waar je NU dankbaar voor kunt zijn. Om dat in te bouwen in een dagelijks ritueel zou je iedere avond als je in bed ligt even een paar minuten heel bewust stil kunnen staan bij alles waar je dankbaar voor bent op dat moment. En VOEL die dankbaarheid dan ook terwijl je dat in gedachten voor jezelf voor de geest haalt en doorvoelt: “ik ben dankbaar dat ik gezond ben, voor de liefde van mijn partner, voor het werk dat ik vandaag mocht doen, dat het vandaag mooi weer was, dat ik zin heb in het leven”, enzovoort. Het simpelweg benoemen en doorvoelen maakt dat je direct een positief gevoel in je lichaam brengt. Bovendien is het een geweldige energie om mee te gaan slapen.
4. Werk aan je gezondheid
Aan je gezondheid was altijd al belangrijk, maar tijdens de corona crisis werd nog eens extra duidelijk hoe belangrijk het is om te zorgen voor een zo’n goed mogelijke gezondheid. Alle statistieken wijzen er immer op dat dat het aantal corona slachtoffers of ernstig zieken vaak al op een andere manier verzwakt waren. Heel apart om de ministers Rutte en De Jonge steeds te horen herhalen dat ze ‘de volksgezondheid op nummer 1 zetten’ maar daarmee feitelijk bedoelden dat ze de IC capaciteit als leidraad hanteerden. Immers, als je de volksgezondheid werkelijk op 1 wilt zetten dan is het raar dat er nog steeds sigaretten in de supermarkten te koop zijn en dat alcohol drinken zo maatschappelijk geaccepteerd is terwijl niemand het erover heeft hoe slecht het werkelijk is. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Werken aan je gezondheid betekent dan ook dat je je echt verdiept in wat wel en niet gezond is en daar ook naar leeft! Meer lezen over de invloed van gezondheid op geluk? Lees dan dit blog ook nog even. Of bekijk deze docu’s op Netflix, super boeiend! Meteen een persoonlijk dieetschema laten opstellen? Kijk dan eens hier.
5. Vermijd het nieuws
Je bent wat je leest, eet, drinkt en doet. Meer gezond eten is gezonder zijn. Meer sporten is sportiever zijn. Maar omgekeerd dus ook: ga je vaak om met boze of negatieve mensen? Dan word je dat zelf ook (meer). Stop je vaak slecht eten in je lichaam?
Dan word je vanzelf ongezonder en negatiever. Het nieuws volgen is in deze categorie net zo goed een ‘negatief-maker’. Het nieuws leeft immers van informatie die ons angstig, zorgelijk, bedroefd en/of verontwaardigd maakt. Anders kijken er niet genoeg mensen.
Maar daardoor gaan we ook geloven dat wat het nieuws ons voorschotelt representatief is voor ons leven. Minder nieuws volgen is minder angst naar binnen halen. Zo simpel is het.
6. Zoek de natuur op
Ik ben van mening dat er werkelijk niets zo gezond en helend is als het wandelen in de natuur. Het liefst oud bos met veel groen. Sinds corona ben ik zelf iedere ochtend 45 minuten gaan wandelen in een klein natuurgebied in de buurt.
Ook als ik moe opsta ga ik dat doen en daarna kan ik de hele dag weer aan, bruis ik van energie en voel ik me fit. Ieder weekend ga ik het liefst naar een groot bos op de Veluwe, uurtje lopen en ik ben weer compleet opgeladen en ontspanning geworden. Maar ook de duinen of langs de zee, fietsen door het land of wat dan ook voor jou mogelijk en handig is, werkt.
7. Maak een (levens)plan
De corona crisis biedt een ‘reset’ kans. Je hebt ervaren hoe het leven ook kan zijn en de reflectievragen hierboven helpen je hopelijk om beter in beeld te hebben wat echt belangrijk voor je is en wat niet.
Maak je (levens)plan nu want over enige tijd ben je weer vergeten wat je echt belangrijk vond omdat we dan weer in de vaart der volkeren allemaal druk druk druk gaan worden. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt rondom je:
- gezondheid
- relatie(s)
- werk
- financien
- gezin/kinderen
- hobbies
- persoonlijke en spirituele ontwikkeling
Schrijf het plan en kijk er iedere maand naar op de eerste van de maand (en zoveel vaker natuurlijk als behulpzaam is). Want hoe meer je helder hebt wat voor jou belangrijk is, hoe groter de kans dat het ook echt gaat lukken.
Tot slot
Ik hoop dat dit blog je helpt om na te denken over wat echt belangrijk is voor jou en hoe je de corona crisis (ook) positief kunt aanwenden nu het erop lijkt dat we weer wat teruggaan naar een ‘nieuwe normaal’.
Heel veel succes, inspiratie en natuurlijk geluk gewenst!
Liefs,
Sara