Selecteer een pagina

Voeding heeft een zeer grote invloed op geluk en welzijn. En tegelijkertijd weten we daar collectief het minst van af. Tijd om daar verandering in te brengen want verandering van voeding brengt heel snel een verbetering in je geluk en welzijn!

Invalshoeken van geluk

In mijn denken over geluk (wat iets anders is dan je de hele dag gelukkig voelen…) zijn er vier intelligenties die we moeten ontwikkelen:

  • IQ: de ‘rationele’ intelligentie van plannen, analyseren, rekenen, verbaliseren, werken met cijfers. Traditioneel is dit de vorm van intelligentie waaraan het meest aandacht wordt besteed in het reguliere onderwijs.
  • EQ: de ‘emotionele’ intelligentie die gaat over emotieregulering, relaties en empathie
  • SQ: de ‘spirituele’ intelligentie waarin we ons bewust worden van de verbondenheid met iets wat groter is dan jezelf. Het betreft ook de ontwikkeling van intuïtieve vermogens.
  • FQ: de ‘fysieke’ intelligentie: beweging, sport, voeding en verdere zorg voor het lichaam. De fitness en vitaliteits beweging hebben hier veel aandacht aan besteed.

Over die laatste intelligentie gaat het nu. Maar wat daarbij opvallend is, is dat beweging en voeding vrijwel altijd gaan over afvallen. En zoals je weet zijn er bij afvallen 300 verschillende soorten diëten die elkaar allemaal tegenspreken. Dat is op zich niet zo raar, want natuurlijk kun je afvallen als je voortaan alleen nog maar water drinkt, maar of dat ook gezond voor je is is maar de vraag.

En bij sporten gaat het net zo goed vaak over afvallen en daardoor wordt het een hele opgave om het te blijven volhouden. Want het is eigenlijk ‘negatief geladen’, want je MOET afvallen. En moeten werkt bij veel mensen niet zo goed.

Een andere kijk op voeding

Bewust bezig zijn met voeding dient wat mij betreft een ander doel. Voeding is van directe invloed op ons geluk en welbevinden. Voeding tot je nemen die helpt en werkt zorgt ervoor dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, daardoor voel je je energieker, gezonder en gelukkiger. Een bijkomend effect is dat je ook nog afvalt en dat je lichaam in vorm komt. Zo bezien is het leuk, spannend en uiterst zinvol om bewust met je voeding bezig te zijn.

Ik heb hier de afgelopen periode druk mee geëxperimenteerd en de impact is echt gigantisch. Ik ben fitter, energieker, vrolijker en gelukkiger. Simpelweg door over te stappen op voeding die primair uit groeten en fruit bestaan. Ok, het is soms even lastig om allerlei lekkernijen te laten staan en het vlees in de schappen te laten liggen maar er gaat meteen een wereld open van mogelijkheden die gezond en lekker zijn.

Eigenlijk is het bizar dat in een gemiddelde supermarkt ongeveer 90% van de artikelen bepaald niet goed voor je zijn. Tegelijkertijd vinden we het normaal om bewerkte voeding te kopen (ongeveer alles wat in een blik, pot, fles, pak of plastic zit). Vervolgens klagen we redelijk collectief dat we ons ongelukkig voelen, zitten we aan de antidepressiva en leiden grote groepen van de bevolking aan ernstige ziekten. Voeding is naar de mening van vele experts de nummer 1 invloed op ons welzijn en geluk maar dus ook op ziekte en ongeluk bij de verkeerde keuzes.

De Afslank Receptenbijbel

Aflank receptenbijbel oscar helm

Een heel interessant product om hierover meer te ontdekken en toe te passen is de Afslank Receptenbijbel, gemaakt door voedingsdeskundige Oscar Helm die uitgaat van het principe gezond eten en daardoor afvallen zonder jojo-effect.

En mocht je denken dat je toch alles al weet hierover, doe dan eens zijn quiz en onderzoek eens voor jezelf of je echt weet wat goed voor je is en niet…

Veel lekkere gerechten, gezondheid en geluk toegewenst!

Sara