Selecteer een pagina

Voeding als snelweg naar geluk vind ik een fascinerend idee. En het blijkt ook nog niet zo’n gek idee te zijn. Sterker, ik denk dat dit een enorme impact heeft op ons welzijn en dus ook geluksbeleving. Ontdek hier hoe het zit met voeding, diëten, gezondheid en geluk!

Gezonde voeding gaat niet over afvallen…

Vaak verdiepen we ons echter om de verkeerde redenen in voeding. Dan gaat het meestal om afvallen. Waar dan vervolgens de meest bizarre dieten voor worden gevolgd. En die hebben wel effect qua afvallen, maar niet per se op de gezondheid. Bovendien werken ze vaak maar voor korte duur en dan ontstaat het bekende jojo-effect.

Maar interessant is het natuurlijk om ons af te vragen waarom we uberhaupt zo veel dikker zijn geworden in de laatste decennia en waarom er zoveel meer ziektegevallen van diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, depressies en/of andere (al dan niet chronische) ziekten zijn in onze maatschappij.

Deskundigen wijzen hier massaal naar ons voedingspatroon en in bredere zin de manier waarop we bewegen en ontspannen. Voeding neemt hierbij een dominante plek in.

 

Onze conditionering maakt dat we bagger eten

Dat klinkt misschien wat stellig maar het is eigenlijk bizar hoe slecht ons eetgewoonten zijn. Ik realiseer me dat ik hier in het algemeen spreek, maar als ik kijk naar wat ‘we’ gewoon vinden in onze maatschappij dan is nog steeds brood, zuivel, vlees en allerlei bewerkte zooi uit blikken, pakken en pakjes heel normaal.

Eigenlijk komt het er op neer dat in een willekeurige supermarkt je eigenlijk alleen maar op de groente en fruit afdeling hoeft te zijn, want al het andere (behalve water, wat zaden en noten) kun je dus eigenlijk beter links laten liggen. Dat komt dus op zo’n 90% van wat er verder op het schap ligt neer…

Maar hoe is het dan in hemelsnaam mogelijk dat we zo collectief en massaal ongezonde ellende naar binnen zitten te werken? Volgens mij komt het voor een groot deel door onwetendheid, voor een deel door dubieuze voorlichting (zoals ‘Melk, de witte motor’ als je een beetje van mijn generatie bent) en voor een deel door verslavingsachtige aspecten (ik mag vanavond die chocola want dit of dat…). En zo geldt dit voor veel voeding, waar de voedingsfabrikanten schijnbaar hard aan meewerken door de toevoeging van stofjes die je al doen kwijlen als je denkt aan dat toetje of die zak chips.

Netflix documentaires over gezondheid

Ik heb me de afgelopen periode eens serieus verdiept in dit hele domein van voeding. En het is toch echt wel zo dat deskundigen het over bepaalde dingen eens zijn. Bijvoorbeeld dat een overheersend plantaardig dieet het best is. En dat je alle bewerkte vormen van ‘voeding’ beter kunt laten staan. En vlees en vis ook…

Daarnaast vond ik het tamelijk shocking om te zien hoeveel onderzoek er is dat erop lijkt te wijzen hoe slecht van alles voor ons is, hoe de voedselindustrieen werken, hoe de overheden daar dan weer bij betrokken zijn en wat de impact op een globale schaal is van het eten van veel dieren (de grootste vervuilers op aarde in termen van uitstoot).

Kortom, warm aanbevolen zijn de volgende docu’s:

Vleeseters, opgelet. De documentaire What the Health heeft maar vijf minuten nodig om uw maag te doen keren. Niet met wrede beelden uit de vleesindustrie. Wel met harde cijfers die de consumptie linken aan alles wat u liever niet wil meemaken. En dan gaat het vooral over ziektes die veroorzaakt worden door het eten van vlees. Niet suiker is de veroorzaker van diabetes maar vlees dus. Ok, interessant…?!?

De Amerikaanse filmmaker Kip Andersen wil graag wat duurzamer leven. Tijdens zijn zoektocht naar manieren waarop dat kan, komt hij erachter dat de grootste milieuvervuiling komt door de hoeveelheid vlees die wij in de Westerse wereld eten. In deze docu laat hij zien waarom koeien zo’n groot effect hebben op onder andere ontbossing. Hij komt erachter wat de beste manier is om duurzamer te leven én deze docu laat zien waarom zo weinig mensen dat maar weten. Leuk om te weten: Leonardo DiCaprio is uitvoerend producent van deze docu.

Door deze docu wil je waarschijnlijk straks ook minder vlees eten. Waar de vorige docu vooral over milieuvervuiling en de schrikbarende industrie rondom vlees, laat deze docu zien wat vlees en zuivel met je lichaam doen. De stelling is expliciet dat veel gezondheidsproblemen kunnen worden voorkomen door plantaardig te eten. Topper dit!

De Australiër Joe Cross vertelt zijn verhaal en ontdekt zijn missie om gezonder te gaan leven. Dat doet hij door 60 dagen alleen maar sapjes te drinken onderweg in de USA. Daar spreekt hij ook voortdurend allerlei mensen over hun voedingsgewoonten en mening over wat wel en niet ok is. Dit leidt tot een documentaire die illustreert hoe een leven en een voedingspatroon radicaal omgegooid kan worden met grote positieve effecten.

In deze documentaire worden door Michal Siewierski wereldwijd eetpatronen onderzocht, waarbij de voedselkeuze wordt gezien als oorzaak van gezondheidsproblemen en klimaatverandering.  Ook komen er in de documentaire diverse misvattingen over eten en diëten aan het licht.

Nou, hopelijk zit er iets boeiends in voor je. En mocht je andere ideeën hebben of reacties hierop willen geven, heel graag!

Liefs,

Sara