Selecteer een pagina

In mijn vorige blog onderzochten we het onderwerp goede voornemens en besloten we samen op pad te gaan naar goede voornemens voor dit jaar die we WEL zouden gaan halen. Het startpunt van goede voornemens is om doelen te stellen. Voornemens zijn nog te voorzichtig en vrijblijvend. Ik neem het me voor, maar ja, als het allemaal anders wordt, dan is het ook goed. Kijk maar naar onderstaande percentages:

%

% mensen met goede voornemens

%

% mensen die denken dat ze hun goede voornemens gaan realiseren

%

% mensen die goede voornemens realiseren

Zoals je ziet zijn er nogal want mensen die goede voornemens hebben (en dus verbetering in hun leven willen). Vervolgens denkt een heel groot percentage die voornemens ook te gaan realiseren. Maar het percentage mensen dat de voornemens werkelijk volhoudt is erg gering.

Voornemens zijn dus niet genoegd. Doelen zijn harder en concreter en gericht op een eenduidige uitkomst. In dit blog alles over de cruciale eerste stap: doelen stellen!

Doelen stellen: komen ze voort uit pijn of verlangen?

Goede voornemens zijn in feite doelen. Concreet beoogde uitkomsten waardoor je geluk kan toenemen. Er zijn grofweg twee drijfveren voor het stellen van doelen: pijn en verlangen. Pijn helpt je onder ogen te zien wat je anders zou willen. Waar je last van hebt. Wat je in de weg zit. Ik voel me niet fit genoeg bijvoorbeeld. Of mijn relatie geeft problemen. Mijn financien zijn niet op orde. Er zijn teveel losse eindjes in mijn werk. Enzovoort. Pijn komt voort uit niet-tevreden-zijn over iets. Verlangen is positief. De droom. Het ideaal. De wens om mega fit te zijn. Het verlangen om vrij te zijn van dagelijkse beslommeringen. Om dagelijks fluitend je bed uit te springen omdat je weer kunt doen wat je het allerliefste doet. Zoals de voorbeelden al laten zien is het vaak iets van allebei. Ik heb er last van dat ik niet fit op sta. En verlang er naar energiek en positief te zijn. Maar pijn is doorgaans de sterkere drijver. en dat is jammer, want vaak is het dan al te laat. Bijvoorbeeld in de situatie dat ik echt heel gezond wil gaan leven omdat ik ziek ben. Of de situatie dat ik een nieuwe baan moet gaan zoeken omdat ik ontslagen ben. Of de situatie dat ik met emotionele pijn moet dealen omdat mijn relatie verbroken is. Het is raar dat we vaak wachten tot de pijn al zo hoog is dat we eerst nog lang bezig zijn om van pijn naar neutraal te gaan en dan pas van neutraal naar verlangen te kunnen bewegen.

Wat zijn jouw doelen voor het komende jaar?

Of ze nu uit pijn of verlangen voortkomen, het stellen van doelen is cruciaal. Want doelen geven richting en helpen bij het maken van keuzes. Het is dus tijd om je doelen te gaan stellen! Als je naar je doelen gaat kijken, dan is het zinvol om eerst eens even uit te zoomen en naar je leven op dit moment te kijken. Waar ben je tevreden over, waar niet? Geef jezelf eens een cijfer van 0 tot 10 op de volgende onderdelen van je leven over de situatie zoals die nu is:

 • Gezondheid
 • Relatie
 • Gezinsleven en familie
 • Financiën
 • Sociaal leven
 • Spiritualiteit of zingeving in je leven
 • Carriere of loopbaan
 • Ontspanning, hobbies, reizen en plezier

En als je dat gedaan hebt, bepaal dan eens voor jezelf welk cijfer je wilt dat je jezelf aan het einde van dit jaar kunt geven op bovengenoemde elementen. Bij mij is mijn gezondheid bijvoorbeeld momenteel een 6 en ik wil naar 9. Verder is mijn sociaal leven een 6 waar ik wel een 8van wil maken. Mijn financiën zou ik nu een 7 geven en wil ik op een 9 brengen. In mijn relatie ben ik erg gelukkig en qua ontspanning etc zit ik al wel op een 8. Mijn loopbaan zou nog wel een ontwikkeling mogen krijgen en zou ik van een 7 naar een 8 willen brengen. Gezinsleven is afgelopen sterk verbeterd. Mijn primaire aandachtspunten zijn dus duidelijk mijn gezondheid en financiële situatie. Hoe is dat voor jou? Het is erg belangrijk dat je deze oefening voor jezelf doet en vastlegt. Als je nog wat geholpen wilt worden met het verkennen van de mate waarin je nu wel of niet tevreden bent met jouw ‘wheel of life’, dan kan ik je deze online assessment van succes goeroe Anthony Robbins van harte aanbevelen. Hij is in het Engels maar levert je binnen 10 minuten een helder inzicht op van jouw verbetergebieden voor het komende jaar.  

Doelen concreet maken volgens de SMART methode

Als je in het voorgaande jouw belangrijkste levensgebieden en de de verandering die je daarin wilt aanbrengen kunnen we een stapje concreter worden. Immers, je gezondheid verbeteren geeft gevoelsmatig wel handvatten, maar wat betekent dat dan concreet? Gaat het om gewicht? Om beweging? Om de mate waarin je je dagelijks positief voelt? Om minder ziek zijn? Probeer hierin zo concreet mogelijk te definiëren wat je bedoelt en wilt. Het helpt om je doelen SMART te maken. SMART staat voor:

 • Specifiek: het is voor iedereen duidelijk waar het om gaat en welk resultaat jij wilt bereiken.
 • Meetbaar: iedere onafhankelijke derde moet in staat zijn om na te gaan of je doel daadwerkelijk is gerealiseerd. Van belang is daarom ook om exact de voorwaarden te formuleren waaraan je resultaat zal moeten voldoen.
 • Acceptabel: iedereen met wie je over jouw doelen praat is het er over eens dat jouw doelen logischer wijze voortkomen uit je eigen inzichten van je huidige en wenselijke situatie. Bovendien moeten ze ergens passen bij wat jij als persoon meebrengt in termen van je persoonlijkheid, kwaliteiten en verlangen (of pijn) om werkelijke verandering te willen bereiken.
 • Realistisch: je moet niet de hele wereld in één keer willen veranderen. Zorg ervoor dat je voor jezelf realistische en haalbare stapjes definieert, zodat je ook daadwerkelijk succes kunt boeken. Doe je dat niet dan is de kans op uitstel- of afhaakgedrag groter (waarover in een volgende blog meer).
 • Tijdgebonden: het resultaat moet haalbaar zijn in de periode die je kiest, in dit geval dus het komende jaar.

Ok, tijd om concreet te worden! In mijn geval wordt dit rondom gezondheid: in 2020 wil ik naar mijn streefgewicht van x kilo. Verder wil ik mijn energieniveau structureel hoger krijgen. Om die reden stel ik als doel dat ik minstens 4 van de 7 dagen per week 10.000 stappen zal zetten. Let erop dat je met het stellen van doelen nog niet de ‘hoe’ in vult. Dat is de volgende stap.

Tijd voor actie!

Nu je je doelen helder hebt is het tijd voor actie! In deze fase is het belangrijk dat je een ‘groot doel’ (bijvoorbeeld 10 kilo afvallen) ‘klein’ maakt door het terug te brengen naar dagelijkse en/of wekelijkse activiteiten en tussentijdse doelen (bijvoorbeeld het einde van deze maand). Jouw jaardoel van 10 kilo afvallen zou dus als maanddoel 1 kilo afvallen kunnen krijgen (dan is het opeens goed te doen) met als actie om minstens drie keer per week 10.000 stappen te zetten. Hanteer dus de volgende opzet (met een ander voorbeeld voor mijn eigen website in dit geval):

 • Jaardoel: 1000 nieuwe Facebook likes
 • Afgeleid maanddoel: 100 nieuwe Facebook likes
 • Actie: minstens 2x per week een Facebook post maken om mensen te inspireren rondom geluk.

Doe dit voor ieder doel dat je jezelf stelt. Wees daarin dus SMART en niet overdreven ambitieus, kies liever twee of drie doelen die je dit jaar echt belangrijk vindt en waar je op wilt focussen in plaats van meteen 10 doelen om je hele leven in één keer te verbeteren. Dat leidt waarschijnlijk al relatief snel tot teleurstellingen.

Zo, tijd voor actie dus! Ik hoop dat je je doelen nu helder hebt en dat je die ook al hebt doorvertaald naar acties die vanaf deze week gaan starten! Super cool dat je hier nu al bent, leuk als je me laat weten wat jouw doelen zijn, dat kan hieronder ook in de comments of per e-mail aan sara@iederedaggelukkig.nl. Heel veel succes en alvast een toost op het realiseren van jouw doelen dit jaar!

In mijn volgende blog beschrijf ik mijn ervaringen met het stoppen met  roken, suiker en alcohol en neem ik je mee wat er naast doelen en acties nog meer nodig is om je goede voornemens waar te maken…! Meld je even aan in het pop-up scherm als je op de hoogte wilt blijven!

Liefs,

Sara

 

Toosten