Selecteer een pagina

Heb jij je goede voornemens ook weer klaar voor het komende jaar…? Wat gaat t worden: fitter, energieker, blijer, lichter, gelukkiger, rijker, liefdevoller, socialer en/of iets anders?

Iedere jaar zijn er weer miljoenen Nederlanders zoals jij en ik die het volgend jaar op een aantal fronten echt anders willen gaan doen. Ik dus ook. Maar waarom is het nou zo lastig om je goede voornemens ook echt vol te houden? En hoe werkt gedragsverandering (want daar hebben we het over) dan wel?! Hoe werkt ons brein eigenlijk precies als het hierom gaat? En hoe voorkom ik de teleurstelling in mezelf als ik na drie dagen mijn goede voornemens al weer overboord heb gegooid?

Mijn goede voornemens ging in 2019 langzaam naar de knoppen

2019 startte ik vol goede moede met mijn goede voornemens: gezonder, strakker, positiever, energieker. En na een goede start met dagelijks 10.000 stappen (met behulp van de apple watch blijft dat een leuke uitdaging), heerlijk gezond eten, vroeg slapen, niet meer drinken en zelfs een tijd volledig vegan eten en drinken is aan het einde van het jaar de situatie toch echt anders: ik ben weer gaan roken, ik zit ’s avons weer aan de chocola en drink inmiddels weer iedere avond een wijntje. En dat terwijl ik een half jaar geleden nog hard core bio, vegan en foodie was. Maar langzaam sloop de ene na de andere gewoonte er weer in. Eerst dat wijntje, toen een avond te los met een verloren sigaret en een week later weer dagelijks roken. En ja, dan is ’s avonds bij de thee die cote d’or toch ook echt onweerstaanbaar.

Eerlijk gezegd kan ik het van mezelf niet zo heel goed begrijpen. Want ik ben toch behoorlijk zelfbewust vind ik, weet wie ik ben, sta stevig in mijn schoenen, doe de dingen die ik belangrijk vindt en laat veel andere dingen lekker voor wat ze zijn. Die destructieve gewoonten passen dus eigenlijk niet zo goed bij me, althans, dat hoop ik.

Tijd voor goede voornemens in 2020, doe je mee?

Ik wil kortom een aantal dingen het komende jaar echt anders doen om gezonder, fitter, blijer, positiever en energieker in het leven te staan. In de komende weken neem ik je mee in mijn ervaringen en onderzoek ik bovenstaande en andere vragen en pas ik die toe op mezelf als testcase. Om voor eens en altijd uit te vinden hoe verandering werkt en om het ook daadwerkelijk (dit keer) wel te laten slagen! Doe je mee? Leuk als je me volgt en laat weten wat jouw uitdagingen en doelen zijn en wat je het aller lastigste vindt om het ook werkelijk vol te houden.

Mijn volgende blog gaat over het startpunt van deze reis: het bepalen van de belangrijke doelen! Op Facebook post ik de links naar mijn volgende blog, je kunt je ook via de pop-up op deze website voor de mailinglist aanmelden, dan ontvang je vanzelf de updates.

Ik wens je het allerbeste toe in het komende jaar!

Sara