Selecteer een pagina

Ik ben wel klaar met Corona. Al 6 maanden lang domineert het virus het Journaal, ieder ‘nieuws’ programma en de kranten. Zullen we gewoon stoppen met Corona? Of mag je dat niet hardop zeggen? En wat is er eigenlijk echt aan de hand? Een beetje onderzoek en 5 anti-coronamoeheid tips voor jou!

In maart was het echt begrijpelijk dat we iedere avond aan de TV waren gekluisterd voor het laatste nieuws over dit (potentieel) zeer dodelijke virus wat ons land nu ook binnenkwam. En wat er op volgde was zelfs achteraf bezien nog ergens begrijpelijk: ‘intelligente lockdown’, thuiswerken, afstand houden, handen wassen en in je arm niezen.

 

Wat we inmiddels weten: Corona is niet ernstiger dan de griep

 

Maar al snel daarna werd het eigenlijk raar. Want wat bleek? Die IC capaciteit waar alles over ging was toch wel voldoende. En de besmettingen namen snel weer af. Verder werd wereldwijd duidelijk dat de sterfte (hoe naar ook natuurlijk voor alle betrokkenen) niet erg afweek van het gangbare griepseizoen. En kun jij je nog herinneren hoe bang je de afgelopen jaren was voor de griep? Niet of nauwelijks neem ik aan? Precies. Want daar was geen aanleiding toe. En die is er nu ook niet zo blijkt inmiddels.

Echter, de media blijven paniek zaaien. “Het aantal besmettingen stijgt”. So what?!? Sinds wanneer tellen we besmettingen? Deden we dat afgelopen jaren ook tijdens het griepseizoen dan? En besmetting is nog iets anders dan ziekte. En besmetting staat aantoonbaar in een hele verre relatie tot sterfte. De enige relevante graadmeter is (over)sterfte. En die is laag, zelfs lager dan in voorgaande jaren.

Kijk maar eens naar onderstaande feiten (met dank aan deze bron).

Op deze site staan overigens interessante overige feiten en vergelijkingen met andere landen bijvoorbeeld en hoe die te interpreteren.

Waar het wat mij betreft op neerkomt is dit: de overheid en de media brengen ons ‘feiten’ die vooral angst zaaien. Het aantal besmettingen stijgt, dat is een feit blijkbaar. Maar logisch, want we testen veel meer. En niet erg, want besmettingen van verkoudheid en griep vinden ook voortdurend plaats. Het wordt angst omdat hiermee wordt gesuggereerd dat er een gevaarlijk en ernstig probleem. Maar dat is simpelweg niet zo.

Wereldwijd is de sterfte als gevolg van corona LAGER dan tijdens het normale griepseizoen. Maar dit hoor je nergens.

 

Mensen overlijden nauwelijks door Corona zelf

 

Daarbij is het nog eens zo dat mensen niet of nauwelijks overlijden door Corona maar dat inmiddels ruimschoots is aangetoond dat mensen die aan Corona overleden zijn ofwel oud (en kwetsbaar) waren ofwel onderliggende aandoeningen hadden zoals hart- en vaatziekten of aandoeningen aan de luchtwegen. Overigens is Corona zelf geen ziekte, die duiden we dus aan als Covid-19. Het RIVM  beschrijft het als volgt:

We hebben het vaak over ‘corona’, maar officieel heet de ziekte COVID-19. De ziekte wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome CoV coronavirus -2). De klachten kunnen lijken op een verkoudheid. De ziekte kan een ernstige longontsteking veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden.

In Italie vond ziekte vrijwel uitsluitend plaats bij de groep ouderen. Daarnaast is daar sprake van een van de meest luchtvervuilde regio’s in de wereld. En twee jaar geleden was er een vergelijkbaar aantal (griep)doden in die regio waar toen ook sprake was van overbelastheid van het zorgsysteem. Maar heb jij er iets over gehoord in de media toen? Er wordt gezegd dat 99% van de mensen die overleden zijn ‘aan Corona’ al ziek waren.

 

De schade is veel groter dan de Corona sterfte alleen

 

Ondertussen gaan talloze bedrijven kapot, spenderen we 80 miljard aan Corona-hulp waardoor de schuldenlast serieus toeneemt, durven veel mensen die echt ziek zijn niet meer naar het ziekenhuis met alle gevolgen van dien, wordt de jeugd depressief omdat ze geen vertier en feestjes meer hebben en zitten studenten de hele dag achter een beeldscherm en verliezen ze heel veel sociaal contact.

De consequenties van alle maatregelen zijn dus vele malen groter dan de maatregelen beogen en is het dus legitiem om te zeggen dat hier sprake is van ernstige disproportionaliteit.

 

Waarom zijn de media niet kritisch?

 

Dat de media angst zaaien is duidelijk. Dat zouden ze nog kunnen doen omdat angst nou eenmaal goed verkoopt en we hierdoor ons blijven voeden met de zinloze reportages over corona. Want meer kijkers is meer advertentie-inkomsten.

Maar ja, we hebben toch ook de kritische onderzoeksjournalistiek? Waarom horen we daar dan niets van?

Op de publieke omroepen gaat het dan bijvoorbeeld om Nieuwsuur wat normaal gesproken een beetje zijn best doet. Maar ik heb werkelijk niet één kritisch geluid gehoord over maatregelen, de (dis)proportionaliteit daarvan en een kritische analyse van de sterftecijfers bijvoorbeeld. Zou het dan echt zo zijn dat de publieke omroep wordt gefinancierd door de overheid en dus niet kritisch mag zijn? Net zoals ieder bericht of filmpje dat suggereert dat de waarheid anders dan het officiële verhaal van de WHO wordt verwijderd van YouTube en Facebook? Zou er in Nederland dan ook sprake zijn van een vorm van censuur? Als ik hier lees wat de hoofdredacteur van De Volkskrant zegt begint het er wel echt op te lijken.

En als je dan vanuit de artsen een kritisch geluid toont valt de hele (artsen)wereld over je heen en ga je snel terug naar gewenst kuddegedrag blijkbaar. In Duitsland weerhield dit niet om 350 artsen een petitie te laten ondertekenen die zegt dat de maatregelen rondom Covid-19 niet proportioneel zijn en de cijfers niet kloppen. Verder toont Amnesty aan dat censuur in tal van andere landen heeft plaatsgevonden.

 

En dan is het wachten op een vaccin…

 

Kortom, ik weet niet meer wie of wat ik moet geloven. Ik vind het echter steeds minder aannemelijk dat er werkelijk een Corona probleem is en begin er steeds meer van overtuigd te worden dat er andere belangen spelen en iets anders aan de hand is. Vooral het wereldwijd gehoorde mantra “we gaan pas weer terug naar normaal als er een vaccin is” vind ik beangstigend.

Nog nooit is er binnen een jaar een vaccin gemaakt tegen een virus. Zelfs tegen het griepvirus is nog geen werkelijk betrouwbaar vaccin. Om over HIV maar te zwijgen. En waarom is er überhaupt een vaccin nodig als het probleem niet veel groter is dan het griep probleem? Ik wil niet meteen het hoekje van de complot theorieën gaan opzoeken nu, maar feit is dat de farmaceutische bedrijven toch echt wel heel veel belang hebben bij de verkoop van vaccins nietwaar?

Ook minimaal opmerkelijk is het dat tijdens de Corona crisis Bruins opeens plaats moest maken voor Hugo de Jonge. En dat nota bene zijn broer Marine de Jonge betrokken is bij het onderzoek naar het vaccin vanuit de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Al eerder schreef ik een blog over de favoriete tekst van Hugo de Jonge: “We zetten de volksgezondheid op nummer 1” en wat dat volgens mij werkelijk zou moeten betekenen. En dat is iets heel anders dan de wereld massaal aan de vaccins ‘helpen’.

 

5 tips om Coronamoeheid te verslaan

 

Kortom, ik ben wel klaar met Corona. Het kost me moeite om het 1,5 meter verhaal aan te horen, laat staan me daaraan te houden. Maar ja, mocht het toch ergens net werkelijk gevaarlijk zijn, dan wil ik daar anderen natuurlijk niet mee in gevaar brengen. Hoewel nergens overtuigend is aangetoond dat 1,5 meter werkelijk het besmettingsgevaar verkleind.

Maar goed, we hebben het ermee te doen. En als ik me niet als individuele aso wil opstellen (wat Ferd Grapperhaus zelf wel doet), dan zal ik mijn eigen tips moeten ontwikkelen en toepassen. Hier volgen ze:

Ban de media

Geen nieuws meer

Ik stop radicaal met alle vormen van ‘nieuws’ via kranten, journaals en ‘nieuwsprogramma’s zoals Op1, Nieuwsuur en wat er nog meer is. Als we collectief stoppen met kijken naar journaals en andere onzinnige TV-programma’s verliezen deze vanzelf de advertentie-inkomsten en moeten ze wel stoppen of iets anders gaan doen. Hetzelfde geldt voor de niet-kritische kranten (vrijwel alle dus).

Doe eigen research

zelf research doen naar corona

De dingen die ik hier boven schrijf mag je al bijna niet hardop zeggen. Want dan ben je een aso. Of je wordt een gevaar voor anderen (wat dus niet zo is). Maar wat me verbaast is dat de meeste mensen gewoon napraten wat het journaal of Hugo de Jonge hun vertelt zonder enige vorm van eigen research te doen. Hiermee worden we schapen die gewoon blatend achter de kudde aan hobbelen.

Eet gezond

Groenten en het belang van gezond eten voor meer geluk

Het enige wat we zelf echt kunnen doen om ziekte zoveel mogelijk te voorkomen is gezond te leven. En wat dat inhoudt horen we Hugo de Jonge in ieder geval niet zeggen terwijl dat volgens mij nou juist zijn rol als minister van volksgezondheid zou moeten zijn!!

Als het gaat om voeding is mijn opvatting hierover simpel: eet vooral biologisch, zoveel mogelijk plant-based, geen suiker, geen alcohol en laat alles in de supermarkt liggen wat verpakt is of in een blik of pot zit. Natuurlijk eten dus. Dat betekent groente, fruit, noten & zaden. Daar kun je de meest geweldige maaltijden mee maken. Op zoek naar wat inspiratie? Mis dan deze documentaires niet! Wil je echt van de suiker af? Pas dan deze methode toe.

Richt je op je cirkel van invloed

Cirkel van invloed

We kunnen ons druk maken over van alles, maar zonder actie is dat zinloos en zelfs puur ongezond. Ik zit me bijvoorbeeld druk te maken over de Corona gekte en doe daar dus nu iets mee door dit blog te schrijven. Dat heeft nu ook jou bereikt en hopelijk zet het jou ook aan tot denken en nieuwe actie. Daarmee is dus de vraag wat is je cirkel van invloed? En die is misschien wel veel groter dan je op heerste gezicht denkt. We voelen ons vaak machteloos in dit soort onoverzichtelijke probleem situaties als een Corona crisis. Maar met elkaar hebben we natuurlijk enorm veel invloed en die moeten we dan ook aanwenden als we willen dat er echt iets verandert.

Leef gezond

gelukkig worden van natuur

Naast gezond eten is ook een verdere gezonde leefstijl essentieel. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan mentale gezondheid. Die kun je beïnvloeden door zoveel mogelijk positieve gedachten toe te laten en de negatieve te laten gaan. Positieve gedachten zijn bijvoorbeeld “vandaag is een geweldige dag” of “ik voel me super energiek”. Ook als dat (nog) niet zo is, kun je deze gedachten oproepen en daarmee direct je eigen welzijn en geluksgevoel vergroten. Probeer het maar eens.

Verder is natuurlijk beweging, natuur, voldoende rust, goed slapen en ontspanning cruciaal. Allemaal zaken die in onze gehaaste consumptiemaatschappij niet standaard voor handen zijn. Maar het vraagt om keuzes. Ik zet bijvoorbeeld mijn telefoon ’s ochtends niet aan voor 9.00 uur en hij gaat uit om 20.00 uur. Voor 9.00 uur wil ik zelf mijn aandacht en tijd bepalen en niet geleid worden door WhatsApp berichten, talloze bushmeldingen en/of telefoontjes. Idem voor na 20.00 uur, dat is ‘wind-down’ tijd die me voorbereid op een goede nachtrust.

Ik wens je veel gezondheid en minder Coronamoeheid toe!

Liefs,

Sara