Ik heb de afgelopen maanden met verbazing zitten luisteren naar het journaal, Nieuwsuur en persconferenties van Rutte en De Jonge. Zelden ging het zo vaak over hetzelfde onderwerp: corona.
En natuurlijk is dat voor veel mensen iets heel vervelends geweest en hopen we massaal dat corona weer snel verdwijnt.
Waar het me qua verbazing echter om gaat is dat er alleen maar werd gesproken over IC capaciteit, aantal besmettingen en (lockdown) maatregelen om de besmetting terug te dringen. Symptoombestrijding dus. Minister De Jonge koppelde hieraan zijn vaak herhaalde tekst: “We zetten de volksgezondheid op nummer één”. Maar wat hij daar feitelijk mee bedoelde was dat de IC capaciteit vooral in de gaten werd gehouden. En als het gaat om de oplossingen voor corona dan werd met volksgezondheid bedoeld dat we 1,5 meter afstand moeten houden, mondkapjes moeten gebruiken en vooral vurig moeten hopen op een spoedig vaccin. Pas als dat er is kan het gewone leven weer beginnen.
Onderliggend lijden veroorzaakt corona sterfte
Ik ben geen arts en ook geen wetenschapper op het gebied van virussen, maar als ik goed alle informatie volg en lees gaan mensen niet dood door het corona virus, maar doordat er sprake is van ‘onderliggend lijden’. Het RIVM heeft er dit artikel aan gewijd. Wat ik eruit opmaak is dat mensen die al verzwakt zijn vooral risico lopen. Corona is dus niet de doodsoorzaak, maar de versneller of verhevigen van ziekteprocessen. Mensen met hartklachten, suikerziekte/diabetes, ernstig overgewicht, roker en mensen met verminderde weerstand zijn de risicogroepen.
En dus zijn welvaartsziekten (een deel van) de werkelijke oorzaak
Een groot deel van deze ziekten zijn welvaartsziekten. Te veel zitten, te veel chocola, chips en suiker naar binnen werken. Te veel stress (mentaal maar ook uit de omgeving, denk aan luchtverontreiniging), roken (clear case) en voor de tv hangen. Zo, dat is eruit. Ik was gisteren nog een dagje op de Veluwe aan het genieten van mooi weer en ik vind het ronduit schokkend te zien wat voor een obesitas-parade er langs fietst en (nog meer) ijsjes komt eten. Iedereen heeft recht op zijn eigen leven en keuzes, laat dat duidelijk zijn, maar als we dan het hele land op slot moeten gooien omdat er teveel mensen ziek kunnen worden/sterven als gevolg van die keuzes, dan vind ik het onbegrijpelijk dat we nog steeds uitsluitend over een vaccin praten als oplossing. Immers, de lockdown en nu weer de tweede opmars van Corona heeft gigantische economische, sociale (vereenzaming, sociaal contact tussen jongeren) en aanvullende gezondheidsgevolgen (stress door werkloosheid, armoede, te lang wachten met andere aandoeningen om naar het ziekenhuis te gaan).
De oorzaak aanpakken betekent dus focussen op werkelijke gezondheid
Als we dus van Corona risico’s willen afkomen, is de allerbeste manier om ervoor te zorgen dat we allemaal megafit en gezond zijn. Die groep heeft immers bewezen de minste ziekte en sterfte. Waarom staan we dan nog steeds toe dat mensen zich stuffen met ongezonde ellende waar iedere supermarkt mee vol ligt, waar ieder restaurant teveel van op de kaart heeft staan en waar nog steeds iedere voetbalkantine bol van staat? Waarom is tabak gewoon nog overal te koop? Waarom vinden we alcohol consumptie doodnormaal, zelfs erg gezellig terwijl het belachelijk ongezond is? En waarom is er zoveel luchtverontreiniging terwijl we daar (ook talloze malen bewezen) simpelweg ziek van worden en aan overlijden? Waarom kopen we nog steeds met hormonen volgespoten vlees dat op een verschrikkelijke manier wordt geproduceerd en vervolgens enorme verontreiniging voor de aarde oplevert?
Focussen op gezondheid, dat is “de volksgezondheid op nummer één zetten”.
Gezond zijn is iets heel anders dan niet ziek zijn
Gezond zijn wordt vaak gezien als ‘niet ziek zijn’. Gezondheidszorg is feitelijk vooral ziekenzorg die wordt geleverd door artsen, apothekers, farmaceuten, specialisten en ziekenhuizen.
Maar gezond zijn is iets heel anders. Het betekent dat je fit bent, zowel mentaal als emotioneel en fysiek. Dat je je goed voelt. Energie hebt. Zin hebt in het leven. Met zinnige dingen bezig bent waar je trots op bent. Positief in het leven staat.
Op deze manier gezond zijn leidt tot welzijn, tot welbevinden en tot (duurzaam en) werkelijk geluk. De vorm van geluk die veel dieper is dan die van het vluchtige genot of plezier dat een appeltaart met slagroom of glas wijn oplevert.
De ingrediënten voor duurzaam geluk en welzijn zijn allang bekend en het is eigenlijk onbegrijpelijk dat daar nauwelijks op wordt ingezet als het gaat om het vergroten van de volksgezondheid. Voeding, beweging, slaap, natuur, lachen en de afwezigheid van stress zijn enorme beïnvloeders van (on)gezondheid. En daar direct aan gekoppeld ook ons mentaal en emotioneel welzijn. Tips nodig? Lees dan dit blog.
Dus, Minister De Jonge, gaan we ons nu eindelijk echt eens focussen op de volksgezondheid?
Dan gaat het hopelijk op het journaal binnenkort niet meer over het aantal corona besmettingen maar over de afname van de ziektekosten (want we worden gezonder), groei van de vraag naar biologische producten (want we willen geen rommel meer die vol zit met gif), daling van de veestapel (want we willen minder vlees), het einde van de tabaksindustrie (want die zijn verboden), groei van holistische centra (want daar wordt het welzijn verder verbeterd) en de toename van het dagelijkse aantal stappen dat we met elkaar hebben gezet (beweging voorkomt immers veel ziekten) zoals afgelezen in het ‘gezondheidsdashboard’ (want het corona-dashboard is niet meer nodig).