Selecteer een pagina

Wat is er veel te doen over suiker. Het is slecht, ongezond en dan weer niet, want je hebt het gewoon nodig enzovoort. Hoe zit het nu echt? Bestaat suikerverslaving? En zo ja, hoe kom je er af?!?

Is suiker ongezond of niet?

Nee, dat is het niet stelt het diabetes fonds: “Nee, suiker is niet per definitie slecht voor je. Je hebt suiker nodig om te kunnen bewegen en denken. Te veel suiker binnenkrijgen kan echter leiden tot lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid of darmproblemen.”

Verder wordt er in de onderzoeken naar suiker vaak een onderscheid gemaakt tussen gezonde en ongezonde suikers. Gezonde suikers zijn dan de meer natuurlijke suikers uit fruit en groente, ongezonde de geraffineerde suikers die worden toegevoegd aan producten zoals snoep, koekjes, chocola maar ook aan sauzen, brood en natuurlijk frisdranken. Ik vond het opmerkelijk te lezen dat natuurlijke suikers niet gezonder zijn dan andere soorten suiker volgens het diabetes-fonds.

Dat kan toch haast niet waar zijn?!? En dat is het volgens mij ook niet. De invalshoek van deze opmerking is vooral dat het lichaam in de manier waarop het suikers verwerkt geen onderscheid maakt tussen natuurlijke suikers en andere soorten suikers. Maar dat is volgens mij niet hetzelfde als ze beiden even gezond/ongezond zouden zijn. Bovendien wordt hier alleen naar de suiker sec gekeken en niet naar het feit dat je natuurlijke suikers per definitie binnenkrijgt als onderdel van andere vitamines/mineralen ed (bij het eten van een appel bijvoorbeeld) terwijl je andere soorten suiker vaak krijgt als onderdeel van nog meer ongezonde stoffen (zoals bijvoorbeeld frisdrank).

Dus mogelijk is het wel zo dat alleen de suikersoort of -afkomst geen verschil maakt maar dat de context waarin die suikers in het lichaam komen (de overige voedingsbestanddelen) toch echt wel een verschil maken voor de gezondheid. Het voedingscentrum geeft er wat ruimere informatie over.

 

Suiker, de witte dood?

Andere bronnen hierover zijn duidelijk minder genuanceerd en geven onomwonden aan dat suiker simpelweg slecht is.

suiker vergif

Lees bijvoorbeeld maar eens deze artikelen:

Kortom, het is niet zo makkelijk uit te vinden hoe het nu precies zit, maar veel signalen wijzen in de richting dat je (teveel) suiker vooral beter kunt laten zitten. En dat weten we toch stiekum allemaal wel? Alleen, het is vaak zo lekker… En daarom vergoelijken we soms liever dat het vast allemaal wel meevalt. Kijk maar:

Waarbij dit laatste artikel vanuit het kenniscentrum suiker ook wel een heerlijk misleidende kop kent. De titel verwijst namelijk naar de uitkomsten van het beschreven onderzoek waaruit geen verband bleek. Dat wil echter niet zeggen dat er geen verband is. Dit kenniscentrum suiker schijnt overigens door de suikerindustrie gefinancierd te worden en de CEO van de Suiker Unie zit in de wetenschappelijke raad van dit kenniscentrum. Dat geeft toch minimaal te denken.

Een recente documentaire uit Canada met veel deskundigen aan het woord geeft het prachtig weer. Als je 45 minuten tijd hebt, echt kijken!

Suikerverslaving

Kun je dan wel verslaaf worden van suiker? Ja, natuurlijk kan dat ook al zeggen diverse onderzoeken en ook het kenniscentrum suiker dat je fysiologisch gezien niet verslaafd kunt raken aan suiker.

En tevens wordt tamelijk overtuigend op veel plaatsen beschreven waarom zoet leidt tot behoefte aan meer zoet. En dan gaat het dus wel om de fysiologische werking (in het lichaam). Lees er bijvoorbeeld hier over.

Daarnaast weten we toch allemaal wel dat suikerverslaving vooral iets mentaal is? En dat je graag naar suiker grijpt als het even tegenzit, of als ‘ontspanning’ of als troost of wat dan ook. En die gewoonte kan verslavend werken. Bovendien schijnt suiker het beloningssysteem in de hersenen te activeren waardoor we ons lekker en goed voelen. En dus ook graag meer hiervan willen…

Conclusie: suiker minderen

Hoe het ook allemaal precies zit, een feit lijkt te zijn dat we simpelweg teveel suiker binnenkrijgen (zelfs twee tot drie keer teveel). En feit lijkt ook te zijn dat deze hoeveelheid tot allerlei negatieve gezondheidsaspecten kan leiden.

Bovendien kunnen we met een beetje gezond verstand toch ook echt zelf beredeneren dat het eten van meer natuurlijk voedsel (groente, fruit, zaden, noten) een beter idee is dan de grote hoeveelheid bewerkt voedsel die we in de supermarkten kopen waar naast suiker allerlei stuff aan toegevoegd is.

Maar…. Hoe doe je dat dan???

Het verschil tussen weten en doen herken je vast wel. Ik wist ook wel dat roken slecht voor me was maar heb dat toch nog lange tijd gedaan. En ja, met suiker is dat niet anders en zelfs misschien nog wel lastiger. Want het zit echt ongeveer overal in dus zelfs als je denkt dat je bijna suikervrij eet, is dat vaak echt niet het geval. En wees je vooral bewust van de vele gedaanten van suiker zoals onderstaande tabel aangeeft:

In de eerste plaats is het verstandig dus zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen te laten liggen. Dus ongeveer alles wat in een pak, zak, fles, blik, pot of ander niet-natuurlijk materiaal zit: laat even lekker staan en keer terug naar de groente- en fruitafdeling en zorg dat je boodschappenmandje eerst voor minimaal 2/3 (liever meer) uit natuurlijke producten bestaat.

Dit zal best een flinke verandering zijn in het begin maar die is echt enorm de moeite waard want je zult je energieker, fitter, blijer, gezonder en fijner voelen en op de koop toe nog afvallen ook! Dus, zet je er even flink overheen en go for it!

Een geweldig boek om je hierbij te helpen met concrete recepten die (vrijwel of geheel) suikervrij zijn vind je hier. Echt leuk hoe zij het beschreven heeft en een geweldige manier om de eerste 20 dagen door te komen en te ontdekken hoe fijn suikervrij eten kan zijn!

Een andere methode die je op Internet al snel tegenkomt in dit verband is de methode van Jasper Alblas. Hij biedt hierbij een receptenboek, boodschappenlijstje van gezonde producten en heeft ook een smoothie afval plan. 

Er zijn vast wel meer methoden te vinden op het Internet maar die ken ik zelf niet. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je die methode kiest die bij jou past en voor jou goed voelt en werkt.  Succes en plezier toegewenst in je ontdekkingstocht naar een suikervrij(er) leven en super leuk als je me laat weten wat voor jou het best gewerkt heeft!

Liefs,

Sara